ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Οι ποδοσφαιριστές όλων των επιπέδων χρειάζονται επαρκή αποθέματα σημαντικών βιταμινών και μετάλλων για να μπορέσουν να αποδώσουν αλλά και να ανακάμψουν σωστά, προστατεύοντας παράλληλα το σώμα τους στη διαδικασία. Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο κρίσιμα θρεπτικά συστατικά είναι η βιταμίνη D.

Αν και μπορεί να ήταν λίγο υποτιμημένη στο παρελθόν, η βιταμίνη D βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο καθώς τα εκτεταμένα οφέλη της έχουν γίνει σαφή.

 Σε αυτό το άρθρο, εξερευνούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το πολύπλοκο θρεπτικό συστατικό – τι είναι, γιατί το χρειάζονται οι ποδοσφαιριστές και πώς να το έχουν.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα μια οικογένεια θρεπτικών συστατικών, που παράγεται φυσικά στο δέρμα μέσω της έκθεσης στις ακτίνες του ήλιου – αυτός είναι ο λόγος που είναι κοινώς γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου».

Η βιταμίνη D δρα τόσο ως βιταμίνη όσο και ως ορμόνη, παίζοντας πολλούς ρόλους στο σώμα. Για παράδειγμα, ρυθμίζει την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το χτίσιμο και τη διατήρηση γερών οστών. Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καταγμάτων στους αθλητές – και αυτό σημαίνει και στους ποδοσφαιριστές!

Εκτός από την υγεία των οστών, η βιταμίνη D είναι βασικός παράγοντας για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πιστεύεται ότι το θρεπτικό συστατικό μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και να βοηθήσει το σώμα να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις, μειώνοντας τον κίνδυνο κρυολογήματος και γρίπης.

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εκεί αφού η βιταμίνη D θεωρείται επίσης ότι αυξάνει τη σωματική δύναμη στα άνω και κάτω άκρα του σώματος, ανακουφίζει από τα συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης και ακόμη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ D2 ΚΑΙ D3;

 Εάν έχετε διαβάσει κάτι σχετικά με τα συμπληρώματα βιταμίνης D, μπορεί να έχετε παρατηρήσει τις παραλλαγές «D2» και «D3». Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η βιταμίνη D είναι μια οικογένεια θρεπτικών συστατικών και αυτά είναι απλά δύο διαφορετικά μέλη αυτής της οικογένειας.

Η βιταμίνη D3 (γνωστή ως χοληκαλσιφερόλη) παράγεται στα ζώα και ως εκ τούτου βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, ενώ η βιταμίνη D2 (εργοκαλσιφερόλη) παράγεται σε φυτά και μύκητες, και επομένως βρίσκεται σε φυτικές τροφές.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D3 είναι η πιο αποτελεσματική μορφή για την αύξηση των συνολικών επιπέδων βιταμίνης D.

 

ΠΟΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ;

Τα καλά νέα είναι ότι είναι αδύνατο να κάνετε υπερβολική δόση από τη βιταμίνη D. Τα κακά νέα είναι ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι δύσκολο για πολλούς από εμάς να λάβουν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στρέφονται σε πηγές τροφής και συμπληρώματα για να αυξήσουν τα επίπεδά τους.

Πολλοί οργανισμοί υγείας σε όλο τον κόσμο συμβουλεύουν τη λήψη 10 μg που μεταφράζεται σε 400 IU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης D κάθε μέρα μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου.

Ενώ τα 10 μg είναι αρκετά για τους περισσότερους ανθρώπους, μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν περισσότερα για να επιτύχουν τα βέλτιστα επίπεδα της θρεπτικής ουσίας στο αίμα τους. Η λήψη περισσότερων θεωρείται πολύ ασφαλής έως και 100 μg (4.000 IU) την ημέρα. Μεγαλύτερες δόσεις από αυτήν θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο εάν συνταγογραφούνται από επαγγελματία υγείας.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΑΡΚΕΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τώρα ξέρουμε τι είναι και πόσα χρειαζόμαστε, ας δούμε πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι παίρνουμε αρκετά από τα καλά πράγματα.

Όπως αναφέρθηκε, η έκθεση στο ηλιακό φως επιτρέπει στο σώμα να παράγει τη δική του βιταμίνη D, επομένως είναι λογικό να περνάμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο έξω στον ήλιο. Η καθημερινή βόλτα ή το τρέξιμο ή το ποδόσφαιρο σε εξωτερικούς χώρους την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να διατηρήσετε τα επίπεδά σας ψηλά. Αλλά είναι αυτό αρκετό;

Η προσοχή λοιπόν στρέφεται προς αυτό που βάζουμε στο στόμα μας.

Η σωστή διατροφή είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σου, αν και, στην περίπτωση της βιταμίνης του ήλιου, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό.

Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D βρίσκεται σε περιορισμένο αριθμό τροφών. Αυτά περιλαμβάνουν μανιτάρια, αυγά, λιπαρά ψάρια και εμπλουτισμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα δημητριακά πρωινού, γάλατα (συμπεριλαμβανομένων των φυτικών γάλακτων), γιαούρτια και χυμό πορτοκαλιού. 

Είναι λογικό να συμπεριληφθούν ορισμένες από αυτές τις τροφές σε μια ισορροπημένη διατροφή, αν και για να επιτευχθούν τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D το φθινόπωρο και το χειμώνα, η λήψη συμπληρωμάτων είναι η πιο λογική επιλογή.

Στη Soccer Supplement®, προσφέρουμε το δικό μας συμπλήρωμα βιταμίνης D3 ως μέρος της εκτεταμένης σειράς βιταμινών μας που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για ποδοσφαιριστές. Κάθε κουτί περιέχει 120 ημερήσιες κάψουλες για προμήθεια τεσσάρων μηνών, προσφέροντας 25μg την ημέρα για να διασφαλιστούν τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D.

Να θυμάστε ότι εάν υποφέρετε από ανεπάρκεια βιταμίνης D, η λήψη συμπληρωμάτων ή η παραμονή πολλής ώρας στον ήλιο δεν θα είναι μια άμεση λύση. Θα χρειαστείτε μερικούς μήνες συμπληρωμάτων για να επαναφέρετε τα επίπεδα αυτής της βασικής θρεπτικής ουσίας στο φυσιολογικό.

 Συνοψίζοντας, η βιταμίνη D είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό που κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να σκεφτεί να λάβει σε συμπληρωματική μορφή, ακόμα κι αν περνάτε μεγάλο μέρος του χρόνου έξω στον ήλιο.